Gentbrugge

Schelde in Gentbrugge

Gentbrugge is een Oost-Vlaamse deelgemeente van de stad Gent met een twintigduizendtal inwoners en ligt ten zuidoosten van Gent aan de kronkels van de Schelde.

Het oude dorpscentrum ligt in het noorden van Gentbrugge, langs de Schelde, waar ook Brasserie My Taste gevestigd is. De naam "Gentbrugge" heeft waarschijnlijk niets te maken met de stad Brugge, maar is wellicht afkomstig van: een brug over de Schelde. Andere historici zien het bestaan van een burchtkapel van 1165 bij het kasteel de Oude Kluis als verklaring voor de naam van de plaats.

Kasteel de Oude Kluis in GentbruggeHet kasteel "de Oude Kluis", ook kasteel Minnaert, is een kasteel aan de Gentbruggekouter in Gentbrugge, oorspronkelijk een burcht die hoogstwaarschijnlijk in de 12e eeuw werd gebouwd en mogelijks nog eerder. Een document uit het laatste kwart van de 14e eeuw levert het bewijs dat op dit domein ook een kluizenarij aanwezig was en vanaf 1501 deed ze dienst als pastorij omdat ze niet meer door de kluizenaars werd bewoond. Het oude kasteel verwisselde een aantal keren van eigenaar en wordt sinds 2006 door een privé-eigenaar bewoond.

Het Braemkasteel is een ander mooi kasteel in Gentbrugge. Het kasteel is gelegen in het Frans Tochpark, genoemd naar een voormalige burgemeester van Gentbrugge. De gemeente kocht het aan in 1946, gebruikte het als gemeentehuis tot 1974 en gaf de naam van zijn laatste burgemeester aan het park. Anno 2012 is hier de Academie de Kunstbrug Gent gevestigd, voorheen gekend als Academie voor muziek, woord en dans Emiel Hullebroeck.

HH. Simon en Judas-Thaddeuskerk in GentbruggeVlak aan de voordeur van Brasserie My Taste vinden we de HH. Simon en Judas-Thaddeuskerk, een neogotisch kerkgebouw, toegewijd aan apostel Simon en Judas Thaddeus. Ze verving een in 1873 gesloopte vroeggotische 15e-eeuwse kerk die iets noordelijker stond. Een groot kruis op het kerkhof geeft de plek aan waar het altaar van deze verdwenen kerk stond en het huidige doopvont stamt nog uit de kerk van de 15e eeuw. Op het kerkhof van Gentbrugge liggen o.a. prinses Maria Borissovna Gagarine en haar echtgenoot Antoine Cardon de Lichtbuer, componist Emiel Hullebroeck, de tuinbouwkundige Louis Benoît Van Houtte, minister Placide De Paepe, de krachtpatser John Massis en de directeur van het Gentse muziekconservatorium Adolphe Samuel begraven.

Marc Sleen (eigenlijke naam: Marc Neels) is een Vlaamse striptekenaar die vooral bekend is omwille van zijn stripreeks De avonturen van Nero & Co en als geboorteplaats Gentbrugge heeft.

Watertoren in GentbruggeEen ander gekend gezicht van Gentbrugge is de watertoren, dewelke door talloze voorbijgangers op de autosnelweg E17 dagelijks aanschouwd wordt. De huidige beschildering bestaat uit een glas met water en ijsblokjes.

 

 

 

 

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gentbrugge